Wie is Albert Cuyp?

Albert Cuyp

Wie is Albert Cuyp?

Albert Cuyp, ook wel Aelbert Cuyp, is een Nederlandse kunstenaar uit de Gouden Eeuw. Hoewel je zijn naam misschien kent vanuit de Amsterdamse Pijp, de beroemde Albert Cuypmarkt, heeft hij niets met een markt te maken. Hij was dus geen marktkoopman maar een Nederlands kunstenaar. Een van de grote Nederlandse Kunstenaars. Deze kunstenaar maakte naam met zijn prachtige schilderijen. Wie was Albert Cuyp? Wij vertellen je er graag meer over:

albert cuyp

Wie was Albert Cuyp?

Op 20 oktober 1620 zag deze beroemde kunstenaar het levenslicht in Dordrecht. Albert was enig kind. Zijn vader, Jacob Cuyp, was een portrettist en landschapsschilder. Zijn talent heeft had hij dus niet van een vreemde. Dank zijn Jacob leerde Albert maakte Albert dan ook op vroege leeftijd kennis met het schildersvak. Zijn vader was zijn leermeester, maar uiteindelijk werd zoon Cuyp een stuk beroemder dan zijn van vader. Leuk weetje: beide heren gaven op de landschappen die zij schilderden ook vaak een plek aan dieren.

Ontwikkeling eigen stijl

Tussen 1640 en 1650 ontwikkelde de kunstenaar een eigen stijl. Dit komt onder andere door de kunstenaar Jan Both. De bekendheid die Albert Cuyp geniet is vooral gekomen door zijn riviergezichten. Bij deze schilderijen valt de weergave van het zonlicht op. In deze schilderijen gebruikt de schilder een ‘gouden licht’ of bijzondere waas die veroorzaakt wordt doordat de kleuren lichtbruin, grijs en groen samensmelten. Op de oevers van deze schilderijen werd met zuivere kleuren geschilder. Hierin kwamen onder andere ruiters, boeren en dieren naar voren. Hierdoor ontstond er een schitterend contrast met het landschap dat geschilderd werd.

albert cuyp

Een beroemd man met aanzien

In het jaar 1658 trouwde hij met Cornelia Boschman. Cornelia was de weduwe van de militair Johan van den Corput. Ze had samen met hem drie kinderen waarmee ze bij Albert introk. Een jaar na het huwelijk kwam er een dochter ter wereld. Albert mocht toen al veel aanzien genieten, dankzij zijn werk als kunstenaar was hij toen namelijk al een beroemd man.

Overlijden en nalatenschap van Albert Cuyp

In het jaar 1691 stierf de kunstenaar in Dordrecht, hier had hij zijn gehele leven gewoond en gewerkt. Zijn echtgenote Cornelia Boschman was vier jaar daarvoor overleden. Op 15 november 1691 werd hij begraven in de Augustijnenkerk. Zijn rivierlandschappen werden na zijn dood ontzettend populair. Een groot aantal schilderijen van hem zijn in musea in Amerika en Engeland te bewonderen doordat er vooral in Engeland een grote belangstelling voor zijn werk ontstond. Voor veel Britse kunstenaars bleef hij tot ver in de negentiende eeuw een bron van inspiratie.

 

Deel dit artikel