Wie was Picasso? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Picasso

Wie was Picasso? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Wie was Picasso? Is dat een vraag waar je altijd al het antwoord op wou hebben? Dan hebben wij goed nieuws voor je, aangezien wij hebben onderzocht wie deze kunstenaar écht was. En wat hem uiteindelijk een belangrijk figuur maakt in de kunstgeschiedenis.

Pablo Picasso geldt dan ook als één van de meest bekende Spaanse kunstschilders allertijden. Wij van Ateliernet.nl, zochten voor je uit wat dit ware wonderkind, zó uniek maakte!

Pablo Picasso tijdens zijn jeugd

Kunstenaar Pablo Picasso werd op 25 oktober 1881 geboren in Málaga in Spanje. Waarbij tijdens zijn geboorte in eerste instantie werd gedacht, dat hij al was overleden. Toch wist zijn oom Don Salvador hem te redden van een nare verstikkingsdood. 

Vervolgens schilderde de jonge Pablo omstreeks 1890 zijn 1e échte schilderij, genaamd de Picador oftewel een stierenvechter. Daarna verhuisde het gezin richting Barcelona waar Pablo’s vader een baan als docent was aangeboden. Waar de 13-jarige Picasso zich aanmeldde voor de Academie voor Schone Kunsten in Barcelona.

Als toelatingsmiddel moest hij een torso tekenen, waar normaliter gezien één maand voor stond. Wist deze jonge-kunstenaar in slechts één dag te voltooien, waardoor de school ontzettend van stond te kijken. Met als resultaat: Hij werd aangenomen op de academie en mocht gelijk 2-jaren overslaan, wauw!

Wat maakte hem zó uniek?

Wat Pablo Picasso zó uniek maakte was vooral het feit, dat hij samen met Georges Braque een grondlegger is voor het Kubisme. Echter kun je Pablo’s gehele schilderscarrière verdelen in meerdere periodes:

  • Blauwe Periode: Dit was tijdens zijn periode, dat hij in Parijs woonachtig was van 1901 tot 1904. Hier maakte hij vooral tamelijk sombere schilderen met donkere kleuren. 

 

  • Roze Periode: Naarmate de tijd toenam werd deze grootmeester steeds bekender. En kreeg hij ook meer succes, Picasso werd daardoor ook wat minder somber en wat erg goed terug te zien was in zijn schilderijen.

 

In deze tijd werd bijvoorbeeld ook het Portret van Señora Canals.

 

  • Kubistische Periode: In Parijs kwam Picasso in aanraking met Afrikaanse beeldhouwwerken wat hem inspireerde tot het experimenteren van nieuwe technieken. Wat uiteindelijk resulteerde in de Kubistische stijl. 

 

Een belangrijk werk uit die tijd, is zijn werk de Les Demoiselles d ’Avignon, dat wordt gezien als zijn 1e Kubistische schilderwerk.

Uiteraard heet Picasso veel meer meesterwerken gemaakt, echter hebben wij besloten deze drie periodes aan te duiden. 

Lees ook: Wie is Albert Cuyp?

Picasso is en blijft één ware legende!

Al met al kunnen we concluderen, dat Picasso één grote invloed heeft gehad op gehele kunstwereld. Vanaf zijn jongere jaren barste dit wonderkind van talent en heeft hij uiteindelijk heel veel mensen geïnspireerd. En dat is vandaag de nog altijd aan de orde zijn werken en zijn gehele filosofie, is een blijft uniek.

Wat ons betreft: Is en blijft Picasso één ware legende!

Deel dit artikel