Wat is Popart? Wij zochten het voor je uit

Pop art

Wat is Popart? Wij zochten het voor je uit

Wat is Popart? En wil je daar alles over weten? Dan ben je hier namelijk aan het juiste adres, want wij gaan tijdens het artikel uitgebreid in op alles wat met Popart te maken heeft. Van het ontstaan tot aan bekende kunstenaars. En uiteraard nog veel meer!

Met één doel: om je alles te vertellen over deze prachtige kunststroming. Om die reden hebben wij ateliernet.nl, alles tot in de puntjes voor je uitgezocht.

Wat is Popart? En waar komt het vandaan?

Popart, is een stroming binnen de moderne kunst, vanuit origine is het een afkorting voor het begrip: ‘Popular Mass Culture’. Oftewel alles wat onder de massacultuur valt. Maar wat heeft dan het begin van Popart ingeluid? Volgens velen wordt de Brit Richard Hamilton gezien als de grondlegger van deze kunststroming. In zijn collage uit 1956 zitten namelijk een aantal elementen, die later in de Popartstijl ook zullen worden toegepast.

Popart was dan ook een soort kunst wat is ontstaan in een bepaald tijdvlak, waarin vrijheid, seksuele revolutie en vrouwenemancipatie vol aan het opkomen was. Het was dan ook een soort tegengeluid en uiteindelijk een heuse voedingsbodem voor deze kunststroming

Lees ook: wie is Banksy?

Bekende Popartkunstenaars wereldwijd

Uiteraard zijn er vanuit meerder landen bekend Popartkunstenaars op te noemen, zo zijn in Groot-Brittannië naast Richard Hamilton ook John Pasche uitgegroeid tot ware iconen. Zo heeft John Pasche als destijdse student aan de Royal College of Art in Londen. Het wereldberoemde logo van de Roling Stones ontworpen.

Pop art

Daarnaast heb je in de Verenigde-Staten ook meerdere Popart kunstenaars gehad. Die allemaal op hun eigen unieke manier bij hebben gedragen aan de verdere ontwikkeling van deze kunststijl. Zo heeft de staat Californië, zelfs uiteindelijk zijn geheel eigen stijl gekregen ten opzichte van de rest van het land. 

Tenslotte heeft Amerikaanse kunstenaar Roy Lichtenstein, El Cap de Barcelona gemaakt. Beter bekend als de ‘Barcelona head’. Dit alles in opdracht van het Olympische comité voor de zomerspelen van 1992 in de Catalaanse hoofdstad.

Popart is een belangrijke kunststroming

We kunnen concluderen, dat Popart zich heeft ontwikkeld tot een belangrijke kunststroming, die wereldwijd een grote bekendheid geniet. Tegenwoordig kun je het dan ook bijna overal kopen met bijvoorbeeld: muziek iconen, zoals Elvis Presley en Prince.

Ook kun je van veel grote films, zoals Godfather en Good Fellow’s, waarin jij jouw helden op het schilderdoek kunt vereeuwigen. 

Wat vind jij van de kunststroming Popart?

Deel dit artikel