Wie is Rembrandt van Rijn? Wij zochten het voor je uit

Rembrandt van Rijn

Wie is Rembrandt van Rijn? Wij zochten het voor je uit

Wie is Rembrandt van Rijn? Uiteraard weet bijna iedereen in Nederland, dat het één van onze grootste schilders aller tijden was. Hij maakte schilderijen, zoals de wereldberoemde Nachtwacht, die je ook zelf kunt bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam

Hij maakte naast de Nachtwacht ook nog vele andere meesterwerken, maar wat maakte hem zó uniek? En wie was Rembrandt precies? Wij van Ateliernet.nl, zochten het voor je uit!

Hoe was Rembrandts zijn jeugd?

Deze meesterwerk schilder werd geboren op: 15 juli 1606 te Leiden. Hij was het 9e kind van een molenaarsfamilie. Op zijn 14e werd hij dan ook door zijn ouders naar de universiteit van Leiden gestuurd, echter wilde hij zelf helemaal niet studeren. 

Rembrandt wilde in die tijd al veel liever schilderen, dat was hetgeen waar hij zijn passie en voldoening uithaalde. Het was toen ook heel gebruikelijk, dat jonge schilders in de leer gingen bij de ervaren rotten in het vak.  

Rond 1620 ging van Rijn uiteindelijk in de leer bij Jacob van Swanenburgh, die lang in Italië had gewoond en gewerkt. Daarna ging Rembrandt in 1625 zijn opleiding tot schilder voortzetten in Amsterdam om daar in de leer te gaan bij Pieter Lastman.

De schilderstijl van Rembrandt van Rijn

In Rembrandts jeugdjaren werkten veel Italiaanse schilders volgens de Realistische schilderstijl. Waaronder ook zijn leermeester Pieter Lastman, die een grote navolger was van de realistische stijl. Dat zorgt er ook voor, dat Rembrandt ging werken met grote licht-donker-tegenstellingen om op die manier een zo dramatisch mogelijk effect te creëren. 

Deze nieuwe stijl noemen we tegenwoordig ook wel Barok, mede dankzij zijn leermeester begint hij deze stijl zelf aan te nemen. En gaat hij uiteindelijk waarheidsgetrouwde schilderijen maken, zonder zaken mooier te maken.

Wat maakte Rembrandt zijn kunst zó bijzonder?

Alle stukken van deze meesterwerk schilder waren allemaal levendig te noemen. Waar andere schilders vaak saaie, stijve portretten, waarin afgebeelde personen allemaal even groot wilde lijken. Zodat ze voor het oog als belangrijk werden gezien, echter wilde daar Rembrandt daar niks van weten.

Hij liet personen allemaal door elkaar heen staan en waar ze dan ook niet écht poseren voor het schildersdoek. Waar ze dan ‘iets’ anders aan het doen zijn. Dat kun je bijvoorbeeld: heel goed terugzien in het schilderij, de Staalmeesters.

Dit is ons antwoord op vraag: Wie is Rembrandt van Rijn

Wij hopen je door middel van dit artikel een klein inzicht te geven in wie deze markante man was. We kunnen zeker concluderen, dat hij altijd heeft gewerkt volgens zijn eigen principes en dat maakte hem zó ongelofelijk uniek.

Wanneer ga jij een werk van deze grootmeester bekijken?

Deel dit artikel